Dietetyka Psychologia Kontakt Cennik

Dr inż. Katarzyna Rolf

Z nauką o żywieniu jestem związana już ponad 11 lat. Lubię pracować z ludźmi z różnym wieku i pomagać im osiągnąć wewnętrzne zdrowie, wynikające z prawidłowej diety:

Każdego roku można spotkać mnie na Festiwalu Nauki Małego Człowieka, organizowanego w ramach Warszawskiego Festiwalu Nauki. Prowadzę tam warsztaty żywieniowe dla dzieci, pt. „Jedz kolorowo, żyj na sportowo”. Przygotowujemy dla maluchów gry i zabawy, które przybliżają im podstawowe zasady prawidłowego żywienia i uczą włączania sportu do codziennego życia.

Prowadzę też podobne zajęcia edukacyjne w przedszkolach i szkołach podstawowych.

Jestem autorem publikacji naukowych oraz artykułów popularno-naukowych, z zakresu żywienia (zobacz więcej).

Udzielam się aktywnie w mediach, propagując wiedzę na temat zasad prawidłowego odżywiania się, m.in. poprzez udział w audycjach radiowych i pisząc artykuły popularno-naukowe.

check1 Image80 Image81 Image82

Konferencje

Wyniki swoich badań prezentowałam na kilku konferencjach międzynarodowych:

iunsgranada

IUNS 20th Internaltional Congress of Nutrition
Granada, Hiszpania

Jubileuszowy Kongres International Union of Nutritional Sciences odbywał się w dniach 15 do 20 września 2013 roku w Granadzie. To odbywające się co 4 lata wydarzenie jest najważniejszym i najbardziej prestiżowym eventem w świecie nauk o żywieniu człowieka, mającym takie samo znaczenie dla specjalistów żywieniowych jak Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej dla fanatyków futbolu.

O możliwość zaprezentowania wyników swoich badań naukowych zabiegają tu specjaliści z całego świata. Na kongres zakwalifikowały się moje dwie prace:
1. Influence of selected factors on frailty syndrome among the elderly - pilot study
2. Randomized trial on the effect of a full dietary intervention on ageing in european elderly people: the NU-AGE study.

epengeneva

36th ESPEN Congress on Clinical Nutrition & Metabolism
Genewa, Szwajcaria

36 Kongres organizacji Europen Society for Clinical Nutrition and Metabolism odbywał się w dniach 6-9 września 2014 roku w Genevie. Na tym najważniejszym kongresie żywieniowym w Europie omawiane są najnowsze wyniki badań naukowych dotyczących korelacji żywnieniowych i zdrowia Europejczyków.

Kongresowa komisja oceniająca badania naukowe zakwalifikowała do oficjalnego programu moją pracę pt. Frailty syndrome and nutritional knowledge among the non-institutionalized and institutionalized elderlyczyli Zespół słabości a wiedza żywieniowa wśród osób starszych.

indcprague

12th International Nutrition & Diagnostics Conference
Praga, Czechy

12 międzynarodowa konferencja żywieniowo diagnostyczna została zorganizowana w dniach 27-30 sierpnia 2012 roku w Pradze. Uczestniczyli w niej naukowcy z ponad 30 państw.

Na konferencji zaprezentowałam wyniki badań pt. Influence of selected factors on dietary supplements usage by the elderly in Poland czyli Wpływ wybranych czynników na suplementację wśród osób starszych w Polsce.

Wykształcenie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Moja pierwsza praca dyplomowa dotyczyła wpływu niskotłuszczowych tłuszczów stołowych (czyli margaryn) na choroby układu krążenia. Druga praca – interakcji między żelazem, miedzią i cynkiem, we wchłanianiu i metabolizmie.

Trzecia praca, doktorska, dotyczyła zależności między stylem życia, w tym sposobem odżywiania się, a starzeniem się organizmu.

A co poza „żywieniem”?

Jestem szczęśliwą żoną, z dwójką wspaniałych dzieci i kilkoma zwierzątkami domowymi. Lubię czytać – co, zależy od nastroju. Ale nawet w wolnych chwilach sięgam po literaturę z branży – chcę być na bieżąco. Lubię podróżować, zwiedzać i odkrywać antyczne tajemnice, dlatego rzadko na wakacje wybieram „spokojny hotel z własną plażą”. A na koniec małe zaskoczenie – kocham futbol !

oŻywienie a choroby autoimmunologiczne

oUmów wizytę